Praktisk kursus i Svendborg for langtursstyrmænd

Langtursstyrmænd på nattur i Svandborg.

DFfR udbød dette kursus i starten af året, og fire af HRs formiddagsroere (alle langturs styrmænd) tilmeldte sig. Vi var så heldige, at alle fire kom med på kurset.

I alt var vi 18 elever, alle uddannede langturs styrmænd, men mange af os følte nok, at vi manglede det praktiske aspekt. Fra DFfR deltog 2 instruktører. I alt roede vi i 6 inriggere (een 4’er og fem 2’ere) og besætningen i bådene blev ændret daglig.

Vi ankom fredag kl 19 til Svendborg Roklub, hvor næsten alle sov. Seks i køjesenge med madrasser og resten i klubben på gulvet på liggeunderlag, nogle endda udenfor.

Efter flute og ost samt gennemgang af aftenens rorute inkl. fyr på søkortet, gjorde vi bådene klar og roede ud kl 21.30. Der var det stadig nogenlunde lyst. Vi roede Thurø rundt med uret, og der er overalt i farvandene meget strøm pga tidevandet (en halv meters højdeforskel). Heldigvis var det også lunt og relativt vindstille. Den sidste time roede vi efter fyr, da det var mørk nat (nymåne). Det var virkelig lærerigt, fordi vi ikke kunne se søafmærkningerne eller kysterne i øhavet. Vi var tilbage ca. kl. 01.

Lørdag roede vi ud igen kl. 09. Det var stadig lunt og nogenlunde vindstille. Alt i alt roede vi kun til Valdemars Slot og retur, men vi trænede mange ting i praksis:

• at lægge til samtlige broer undervejs på såvel Tåsinge siden som Thurø siden. Alle broerne var høje, nogle med fortøjningspæle foran med/uden både, og der var rivende strøm
  •  at lægge os sammen alle 6 både på åbent vand med rivende strøm og manøvrere ved, at den frie åre på de to yderste både roede, mens alle andre blot holdt bådene samlet
  • at lægge os sammen 2 både på åbent vand med rivende strøm og bytte mandskab
  • at lægge os sammen 3 og 3 både i havnen og gå i land på tværs af bådene og op over bolværket
  • at trække/bære bådene op på hhv sandstrand, græsplæne og stenstrand med og uden ruller og placere dem på land uden at skade båden
  • at pejle bådens position på vandet med kompas og søkort
  • at manøvrere inkl at vende båden i meget snævre passager i havnen og med uvarslede færger, containerskibe m.m.

Vi var tilbage ca. kl. 19 og lavede så i fællesskab en supermiddag med rødvin.

Søndag startede vi i klubben med at prøve at lægge bådene i vandet fra hhv en halv meter høj bro og en to meter høj betonmur (en båd vejer ca 100 kg +/-). Desuden at sætte roret på bagenden af båden, mens den ligger på vandet dvs man krabber sig ud bagtil 3-4 m på maven, på en voldsomt gyngende båd og tilbage igen. Nogle af rorene var med split! Så roede vi over sejlrenden, som var stærkt trafikeret på en søndag, i høje bølger og rivende strøm. Hjemme i klubben kl. 14, hvor bådene blev spulet, tørret og alting pakket ned. Så spiste vi frokost og pakkede vores egne ting og kørte hjem.

Alt i alt er det et super kursus, som holder, hvad det lover: Praktisk! Og alle, der har lyst til at arrangere langturs roning kan lære virkelig meget inden. Dertil kommer at man altid lærer meget ved at møde roere fra andre klubber og farvande. Det anbefales, at følge med på DFfR’s hjemmeside mht. udbudte kurser såvel som deres årlige langture.