Holte Roklubs bådtrailer (reg.nr. NV6740)
Holte Roklub har anskaffet en stor trailer, som er ”multifunktionel” dvs. at den kan transportere: Kajakker, polokajakker, single- og dobbeltscullere. Den kan bruges allround i klubbens afdelinger. Det betyder, at der også er mange potentielle chauffører.

Det er ikke klubben hensigt at holde brugerne økonomisk ansvarlige, medmindre vedkommende har benyttet bådtraileren på en uansvarlig måde eller har gjort sig ansvarlig i overtrædelser af færdselsloven.
Traileren kan forudbestilles til en bestemt dato eller arrangement i roprotokollen under reservationer efter reglerne angivet i “Retningslinier for brug af Holte Roklubs kajakker og trailere.
Bestyrelsen har lavet en udlånsaftale, som SKAL udfyldes hver gang traileren forlader klubben. Skader og mangler skal rapporteres mundtligt til kajakchefen straks de observeres, ligesom et kort skriftligt notat af omstændighederne sendes til bestyrelsen pr. brev eller email hurtigst muligt.
Totalvægt 1.100 kg egenvægt 400 kg og last vægt 700 kg. Trailerens brede 2,26 meter, højde 2,75 meter (uden både), lægte 6,65 meter. Traileren er udstyret med påløbsbremse.
Traileren placeres bag bilen og koblingslåsen sænkes ned over krogen ved at skrue næsehjulet op. På tilkoblingen er der en indikator, som viser hvordan den sidder korrekt.
Næsehjulet trækkes helt op mod sidevangen, således at der er stor afstand mellem næsehjulet og vejbanen.
Herefter låses sikkerhedswiren på en fast del på bilen (wirens funktion er at trække bremsen, hvis traileren skulle hoppe af trækkrogen).
Til sidst monteres strømstikket og alle lysfunktioner kontrolleres. Traileren må ikke benyttes, hvis lygteføringen er defekt.
Traileren er meget lang og det tilrådes at køre meget roligt de første kilometre for at vænne sig til vogntogets nye dimensioner og dynamik.
Vær særlig agtpågivende for risikomomenter pga. vogntogets store længde, bredde og højde. Især ved svingning og bakning skal føreren være agtpåvigende.
Planlæg også ruten således at lave broer, smalle passager, og evt. vanskelig bakning ikke er egnet til at volde problemer eller skader. Det kan være en god idé at træne i at bakke med traileren før der lastes både.
Omvendt rækkefølge af tilkobling. Strømstikket afmonteres – træk i selve stikket og ikke i ledningen. Sikkerhedswiren afmonteres. Næsehjulet sænkes ned og herefter drejes på svinghåndtaget indtil koblingslåsen er helt fri af trækkrogen.
Når traileren henstilles ved klubben skal trailenren aflåses. Bemærk at håndbremsen IKKE må trækkes, idet den kan side fast ved længere tids stilstand.
For biler under 3.500 kg med campingvogn, påhængsvogn, eller registreringspligtig trailer gælder, at hastigheden aldrig må overstige 70 km/t (dog 80 km/t på motorveje).
Ved kørekort B (til personbil) må den samlede totalvægt ikke overstige 3500 kg. Ved at ringe til Nordsjællands Politi, Lyngby på telefon 114 og oplyse registreringsnummer på bil og trailer kan du få oplyst om din bil og traileren må anvendes sammen.
På din bils registreringsattest kan der fx stå ”Maks. påhængskøretøj med bremser 1.200 kg”. Det er så den maksimale faktiske vægt, som du må koble efter bilen.
Du må altså godt tilkoble en påhængsvogn, hvor den tilladte totalvægt er 1.500 kg, hvis du blot nøjes med at læsse den, så den faktiske vægt bliver højst 1.200 kg.
Et påhængskøretøj må kun være 35 cm bredere end bilen i hver side, altså i alt 70 cm. Bredden måles uden spejle.
Du kan sandsynligvis finde bredden opgivet i bilens instruktionsbog. Hvis fx bilens bredde over karrosseriet (den almindeligt opgivne bredde) er angivet til 170 cm, så må du tilkoble et op til 240 cm bredt påhængskøretøj.
Bilens bredde kan forøges med op til 5 cm i hver side ved montering af sidelister og skærmforøgere. Bredden kan også forøges med trinbræt.
Et vogntog må højst være 18,75 m langt, så der er næppe ret mange andre end lastbilsvogntog, der kommer i nærheden af dette tal.
Når gods rager mere end 15 cm ud over siden eller mere end 1 m ud over for- eller bagende, skal det afmærkes.
Når der er tale om privat transport (ikke-erhversmæssig) udenfor lygtetændingstiden, kan afmærkning foretages med en lys klud eller på anden tydelig måde.
Find bilens registreringsattest og tallene for påhængskøretøjets totalvægt og egenvægt. Så kan du beregne, om du skal have kørekort B eller B/E.
Det er totalvægten, som bestemmer, om du skal have et almindeligt kørekort eller en trailerkørekort. Har dit køretøj en totalvægt på op til 3.500 kg, skal du måske have et trailerkørekort, hvis dit påhængskøretøj har en totalvægt på over 750 kg. Trailerkørekortet er kategori B/E.
Du kan på Rådet for sikker trafik’s hjemmeside læse mere om reglerne for kørsel med påhængskøretøj.