K2 & K4 kajak

Toerkajak kaldes også K2.

Toerkajak kaldes i daglig tale K2. Bådtypen findes i 2 versioner – en K2 turkajak og en K2 kapkajak. Turkajakken er mere fladbundet og er derfor mere stabil at sidde i. Kapkajak K2 er udpræget rundbundet og smallere. Det gør bådtypen hurtigere på vandet men også mere krævende at beherske.

K2 kajakken styres af den forreste roer. Bageste roer har kun et almindeligt fodspark. Det er lidt mere krævende at ro K2 end K1, da begge roere skal ro synkront for at båden ligger roligt i vandet. Forreste roer bestemmer tempo og kursen – bageste roer følger blot rotaget.

Det er meget motiverende at ro K2 på lange ture som fx marathondistancen på Tour de Gudenå (120 km over 2 dage) – da man kan støtte hinanden fysisk og mentalt når trætheden melder sig. Marchfarten på en K2 er typisk 10-12 km i timen. Det er muligt at medbringe en mindre mængde bagage på turen.

k4_ungdom

K4 kajakken er en såkaldt mandskabsbåd. Det kræver en del rutine at kunne ro i en K4, da synkronisitet er afgørende for en stabil og velgående båd. Holte Roklub råder over flere K2 og K4 kajakker.